Odborové sdružení Precheza
Pro vstup do členské sekce je nutné být přihlášen.

Os.číslo zaměstnance:

Heslo:

registrovat se
zapomněli jste heslo?

Průměrná mzda v ČR 2021

Průměrné mzdy - 2. čtvrtletí 2021 Průměrná mzda vzrostla reálně o 8,2 % Ve 2. čtvrtletí 2021 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 11,3 %, reálně vzrostla o 8,2 %. Medián mezd činil 32 408 Kč. Meziroční indexy jsou do značné míry ovlivněny nízkou srovnávací základnou (2. čtvrtletí 2020). Ve 2. čtvrtletí 2021 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda*) (dále jen „průměrná mzda“) na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 38 275 Kč, což je o 3 893 Kč (11,3 %) více než ve stejném období roku 2020. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,9 %, reálně tak mzda vzrostla o 8,2 %. Objem mezd se zvýšil o 12,1 %, počet zaměstnanců vzrostl o 0,7 %. Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 2. čtvrtletí 2021 po očištění od sezónních vlivů 1,2 %. V odvětvovém členění podle sekcí CZ-NACE se průměrná mzda proti stejnému období roku 2020 snížila v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví (o 1,6 %), nízký růst byl zaznamenán v odvětví veřejná správa a obrana; povinné sociální zabezpečení (0,8 %). Nejvyšší růst mezd vykázalo odvětví zdravotní a sociální péče (43,8 %), kde se projevilo vyplacení mimořádných odměn za práci během pandemie. Vysoký růst byl i v odvětví ostatní činnosti (19,2 %) a ubytování, stravování a pohostinství (17,3 %). Medián mezd (32 408 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 11,5 %, u mužů dosáhl 34 461 Kč, u žen byl 30 026 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 16 447 Kč a 63 731 Kč. V 1. pololetí 2021 dosáhla průměrná mzda 36 807 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 2 519 Kč (7,3 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,5 %, reálně se mzda zvýšila o 4,7 %. Zdroj www.czso.cz

odboryprecheza.cz        web-klanica